KAIKKI MITÄ
KEILAAJA TARVITSEE

USEIN KYSYTTYÄ :: PALLON VALINTA

KEILAPALLOT JA SOPIVAN KEILAPALLON VALINTA


Keilapallomarkkinoille tulee vuodessa useita satoja uusia palloa, joten niistä on turha edes yrittääkään olla kaikista itse perillä. Kun olet hankkimassa uutta palloa, ota vanhat pallosi mukaan ja mene ammattimiehen juttusille. Kerro tai näytä hänelle kuinka keilaat ja anna hänen suositella juuri sinun heitollesi ja budjetillesi sopivaa palloa.

Markkinoilla olevissa keilapalloissa on nykypäivänä suuriakin eroja. Pallot ovat erilaisia sekä pintamateriaaliensa että painolaattojensa takia. Yritämme tässä hieman valottaa seikkoja, jotka vaikuttavat keilapallon valintaan.

KEILAAJA

Tärkein keilapallon liikkeeseen vaikuttava tekijä on keilaaja itse. Pallon valinnassa tulee ottaa huomioon keilaajan pallon vauhti, pyörintäsuunta ja kierrosten lukumäärä. Pallolla näitä kolmea tekijää ei pystytä kovinkaan paljoa muuttamaan.

Tässä kohtaa ei kannata kuitenkaan mennä hakoteille. Täytyy ymmärtää, että mikään ei voi korvata hyvää heittoa, mutta mikään ei myöskään voi korvata hyvää pallon reaktiota. Kaikkein parhaimmatkaan keilaajat eivät kykene toistamaan täydellisesti heittoaan. Todella harvoin kukaan kykenee heittämään kahta heittoa samasta lähtökulmasta, samalla pallon vauhdilla, samalla kierrosten määrällä ja samalla pyörintäsuunnalla, puhumattakaan kokonaisesta sarjasta. Hyvä pallon reaktio vähentää heittojen fyysisten erojen vaikutuksia. Virheiden seurausten vähentäminen auttaa saamaan luottamusta suoritukseen. Luotto johtaa rennompaan heiluriin jne.

ERILAISET PINTAMATERIAALIT

Pintamateriaalin ja pinnan viimeistelyn vaikutus keilapallon reaktioon on keilaajan itsensä jälkeen suurin yksittäinen vaikuttava tekijä.

Pinnan viimeistely eli pinnan karheus vaikuttaa erittäin paljon pallon liikkeeseen radalla. Himmeäpintainen pallo tarttuu rataan aiemmin ja kiiltäväpintainen liukuu paremmin.

MUOVIPALLOT

Muovipallot on valmistettu polyesteristä. Osa hallipalloista on muovisia. Muovipalloissa ei ole paljoakaan kitkaa, joten niiden kulkurata radalla on melko suora. Muovipallot soveltuvat erittäin hyvin aloittelijan ensimmäiseksi palloksi sekä edistyneemmille keilaajille paikkaamiseen. Muovipalloja löytyy kaiken painoisina ja eri värisinä.

URETAANIPALLOT

Uretaanipallot olivat nykyisten reaktiivipallojen edeltäjiä. Niiden pinta on kitkaisempi kuin muovipallojen, mutta niiden liike radalla on selvästi tasaisempi kuin nykyisten reaktiivipallojen. Uretaanipallot ovat tehneet uuden tulonsa varsinkin arvokisoissa käytettävien erittäin lyhyiden ratahoitojen myötä. Uretaanipallot ovat nykypäivänä paikallaan lähinnä erittäin lyhyillä hoidoilla, jolloin tarvitaan kontrollia.

REAKTIIVIPALLOT

Reaktiiviuretaanipallot ovat huomattavasti kitkaisempaa materiaalia kuin muovipallot. Ne ovat hyvin radan pinnassa kiinni ja taskuun osuessaan kaatavat keilat tehokkaasti. Reaktiivipalloja tulee jatkuvasti lisää markkinoille ja niiden ominaisuuksissa on suuriakin eroja. Reaktiivipallot soveltuvat kaikentasoisille keilaajille.

Reaktiivipallojen pintamateriaaleissa on suuriakin eroja. On olemassa erittäin liukuvia pintamateriaaleja, jotka toimivat yleensä parhaiten hitaissa olosuhteissa ja hiljaisilla heitoilla. Uusimmissa voimakkaimmissa reaktiivipalloissa on usein erittäin aggressiivia pintamateriaaleja, jotka purevat runsaankin öljyn läpi.

PAINOLAATTA

atomicpainolaatta.JPG

Keilapallon sisällä on painolaatta, joka on erilainen eri palloissa. Painolaatan muoto ja massanjakautuma vaikuttavat pintamateriaalin lisäksi siihen kuinka hyvin pallo liukuu, rullaa ja iskee.

RG ELI PALLON MASSANJAKAUTUMA

RG-arvo kertoo kuinka ydinpainoinen tai pintapainoinen keilapallo on. Mitä ydinpainoisempi pallo on, sitä aiemmin se lähtee rullaamaan eli pyörimään. Mitä pintapainoisempi pallo on, sitä paremmin se liukuu. Kaikkein ydinpainoisimman pallon RG-arvo on 2.46. Pintapainoisimpien pallojen RG-arvot ovat karvan alle 2.70.

DIFFERENTIAALI

Differentiaali-arvo on tarkka lukema, joka asettaa rajan sille kuinka paljon pallosta voi saada irti porausta muuttamalla. Yleensä korkean differentiaaliarvon pallot tekevät paljon viuhkaa ja matalan differentiaaliarvon pallot tekevät vähän viuhkaa. Matalat differentiaaliarvot ovat 0-0.032, keskimääräinen on 0.033-0.056 ja korkeat arvot ovat 0.057-0.060.

VIUHKAPOTENTIAALI

Viuhkapotentiaali kertoo kuinka paljon pallo voi maksimissaan tehdä viuhkaa. Usein puhutaan tuumista. Ne on mitattu keilaajilla, joilla on erittäin paljon kierroksia pallossa, joten maksimiviuhkamääriä tavallinen keilaaja harvemmin saa omaan palloonsa. Yleistetysti voidaan sanoa, että paljon viuhkaa tekevät pallot kääntyvät aiemmin kuin kapeaviuhkaiset pallot.

INTERMEDIATE DIFFERENTIAALI

Intermediate Differentiaali -arvo kertoo pallon painolaatan epäsymmetrisyyden. Mitä suurempi luku on, sitä epäsymmetrisempi painolaatta on. Kaikkein epäsymmetrisimmät ovat luokkaa 0.020. Yleensä epäsymmetriset painolaatat pyrkivät tekemään kulmikkaamman ja selkeästi nopeamman liikkeen kuin symmetriset pallot.